Derfor er det mer enn renten som betyr noe

Når man skal låne penger, så vil man naturlig nok velge det lånet som koster deg minst mulig ekstra. Dette anbefaler vi alltid at man gjør, at man sammenligner lånepriser for å finne det rimeligste lånet. Men er det kun lav rente som er fordelaktig når det kommer til forbrukslån, eller bør man også vurdere andre «opp»- og «nedturer» med lånet?

Etter vår erfaring er det den effektive renten som helt klart betyr mest når det kommer til forbrukslån. Men som vi skal lære i denne artikkelen er det også en rekke andre faktorer som bør spille inn når du velger hvilken bank du skal låne i:

  • Avdragsfrihet kan være gunstig i perioder
  • Strenge eller overkommelige søkekriterier kan være avgjørende
  • Kundeservice og hjelpsomhet fra banken

Avdragsfrihet for de tøffe periodene

Selv om man setter opp en solid nedbetalingsplan for forbrukslånet, så kan uforutsette situasjoner oppstå. Da kan det bli vanskelig å betale ned alle regningene man har, og man blir nødt til å se etter effektive løsninger på dette. Har man valgt en bra bank som lar deg ha avdragsfrihet på forbrukslånet i nødvendige perioder, så vil det være gull verdt.

Ved avdragsfrihet betaler man kun renter og gebyrer på lånet. Dette fører naturligvis til at nedbetalingstiden blir lengre og totalkostnaden høyere, men for enkelte perioder vil det komme godt med. Det er ikke alle banker som tilbyr en slik ordning på forbrukslån, så her kan man kanskje velge en bank med noe høyere rente hvis denne muligheten er tilgjengelig.

Søkekriteriene avgjør om du i det hele tatt får lån

Har du funnet en bank som tilbyr lån til veldig lav rente? Det er jo veldig greit det, men når du ikke får låne penger der på grunn av strenge søkekriterier, så kommer man ikke så mye lengre. Da er man rett og slett nødt til å finne en annen bank som kanskje har høyere rente, men med mer overkommelige søkekriterier.

Et eksempel er dersom man finner en bank som har lav rente, så kan det være at aldersgrensen hos banken er på 25 år. Er man da bare 19 år, så må man finne en annen bank. Trolig vil renten være høyere da på grunn av høyere risiko fra bankens side når kundemassen blir yngre.

Får du i det hele tatt tak i banken?

Hvis man har betalingsproblemer eller lurer på noe annet i forbindelse med lånet sitt, så er det greit å ha en bank som faktisk svarer. Enkelte tilbydere i dette markedet har fått mye kritikk av eksperter for at de gladelig tilbyr lån, men at de er svært lite hjelpsomme når de samme søkerne opplever betalingsproblemer.

Søk derfor etter erfaringer med den aktuelle banken før du bestemmer deg for å søke. Lav rente behøver ikke nødvendigvis være et tegn på dårlig kundebehandling, men i dette tilfellet vil vi si «ja takk, begge deler». Klarer man å finne et lån som har både lav rente, muligheten for avdragsfri nedbetaling i perioder og god kundeservice – da har man skutt gullfuglen.