Markedet for både kredittkort og forbrukslån opplever en stadig vekst i det nordiske markedet. Og det er slettes ikke dumt, for disse kortene bringer med seg mange fordeler du som kunde kan utnytte. Dessuten er lånene blitt såpass rimelige takket vær det lave rentenivået at man nå kan unne seg litt ekstra penger i forhold til hva man kanskje kunne tidligere. Men hva skiller disse to lånetypene?
Et kredittkort – kort oppsummert
Med et kredittkort får du tilgang til lånte penger – såkalt kreditt – gjennom et plastkort. Dette kan på mange måter ses på som et lån som ikke utbetales til kontoen din, men at du kan disponere pengene uten å betale renter av de. Dette gjør at man alltid har tilgang til penger, uten at det koster noe ekstra. Med et kredittkort får man en kredittgrense som er det maksimale du kan bruke før du blir nødt til å betale tilbake deler av summen.
Fordelene med å ha et slikt kort er i all hovedsak at man alltid har tilgang til penger når man trenger det. Man slipper å søke om å låne penger, slik tilfellet er for et forbrukslån.
Et forbrukslån – kort oppsummert
Et forbrukslån derimot får man rett inn på kontoen, og trenger derfor det vanlige bankkortet når man skal handle i butikk eller på nett. Dessuten må man søke om lånet, og gjerne vente noen timer eller dager før lånet blir utbetalt. Det som gjør at forbrukslån er mer anbefalt i enkelte tilfeller, er at man kan søke om langt større summer her enn ved et kredittkort.
Et norsk lån kan nemlig være på opp mot 500 000 kroner, mens de fleste kredittkort stanser ved 150 000 kroner. Samtidig er renten for forbrukslån vanligvis langt lavere, som betyr at du sparer penger når du skal betale ned over lengre tid. Derfor er det viktig å velge rett lånetype til riktig tidspunkt.
Hva bør du velge?
For å gjøre det enkelt for deg, så kan vi lage to konkrete eksempler. Skal du handle en sofa for 20 000 kroner som du skal betale ned i løpet av tre måneder, så velger du et kredittkort. Dette fordi kortet gir deg gratis nedbetalingstid de første 40-50 dagene, samtidig som det ikke er noe oppstartsgebyr.
Skal du derimot pusse opp kjellerstua for 150 000 kroner som betales ned over fem år, så velger du forbrukslån. Dette fordi renten er lavere og det på sikt vil bli langt rimeligere med et slikt lån. Det som også er sikkert, er at du aldri bør finansiere egenkapitalen til boligkjøpet ved hjelp av forbrukslån eller kredittkort.